Rakentamisen luvuissa hidastumista - asuinkerrostalot tulee korkealta alas

Analyytikon kommentti

Tilastokeskus julkaisi tiistaiaamuna rakennus- ja asuntotuotantoa kuvaavia lukuja heinäkuulta ja lukujen perusteella rakentaminen on kesällä Suomessa jatkanut selvää hidastumistaan. Tilastokeskuksen luvut osoittavat, että myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärässä oli touko-heinäkuussa 5,6 %:n lasku vuodentakaiseen nähden. Liike- ja toimistotilojen sekä teollisuuden rakennusten luvat vähenivät edelleen merkittävästi ja nyt myös toista kuukautta peräkkäin asuinrakentamisen luvat vähenivät huomattavasti ja olivat 18,6 % vuodentakaista alempana. Viime vuoden suurille toimitila- ja teollisuushankkeille ja kerrostalohankkeille ei ole tänä vuonna löytynyt korvaajaa.

Muun rakentamisen laskiessa on asuntorakentaminen pitänyt rakentamisen aktiviteettia pinnalla, mutta on nyt myös kääntynyt jyrkkään laskuun. Touko-heinäkuussa rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen 3,5M kuutiometriä, kun viime vuonna vastaava luku oli 4,3M kuutiometriä. Asuinrakentamisen kasvua on pitänyt yllä etenkin asuinkerrostalojen lupien kasvu, mutta nyt laskua oli 21,1 % vuodentakaiseen nähden, joka on talotyypeistä eniten. Myös erillisissä pientaloissa nähtiin laskua noin 16 % vuodentakaiseen nähden. Kappalemääräisesti kaikille asunnoille lupia myönnettiin touko-heinäkuussa noin 23 % vähemmän kuin viime vuonna ja asuinkerroistaloille myös noin 23 % vähemmän kuin vertailukaudella.

Asuinrakentamisen aloituksissa nähtiin laskua touko-heinäkuussa noin 23 % tilavuudella mitattuna. 12kk liukuvan summan mukaan aloitukset laskivat asuinrakentamisessa tilavuudella mitattuna noin 4 %, kun kappalemääräisesti nousua oli noin 18 %. Tämä kertoo asuntojen keskikoon pienentymisen trendin jatkumisesta edelleen. Kehitys kertoo myös kerrostalorakentamisen suosiosta ja sektorin megatrendeistä, kuten asumisen keskittymisestä yhä selvemmin kaupunkeihin ja kasvukeskuksiin.

Kappalemääräisesti 12 kk liukuva summa näyttää asuinrakennusten aloituksien suhteen lähestyvän jo 50 000 kappaleen rajaa, jos loppuvuosi sujuu yhtään samanlailla kuin viime vuonna. Kuitenkin kesän ja alkuvuoden lupien lasku viittaa siihen, että myös asuntojen aloitukset hiipuvat loppuvuonna. Kappalemääräisesti kuitenkin 12kk liukuva summa on vielä 2 % rakennusluvien osalta edellisvuotta edellä ja noin 20 % edellisvuotta korkeammalla aloituksien osalta.

Vahva taloussuhdanne piti alkuvuonna rakennusaikeita elossa, mutta kasvu on lähtenyt hidastumaan sekä eriytymään nyt selvästi ja kasvua tukevia tekijöitä on yhä vähemmän. Olemme odottaneet asuntorakentamisen suhdanteen jäähtymistä tänä vuonna ja alkuvuoden perusteella myös niin on tapahtumassa. Pidimme kesäkuun lukuja kriittisinä suunnalle ja saimme vahvistuksen, että viime vuoden rakentamisen aktiviteetti ei ollut kestävällä tasolla ja on realistista odottaa aloituksien kokonaisuudessaan laskevan noin 25-35 tuhanteen kappaleeseen seuraavien vuosien aikana. Heinäkuu on yleisesti hyvin hiljainen ajanjakso ja syksyn aktiviteetti tulee vaikuttamaan paljon seuraavan vuoden lukuihin.