Ramirent jatkaa toiminnan fokusoimista ja myy Tanskan konevuokrausliiketoiminnot

Analyytikon kommentti
Inderes

Ramirent tiedotti eilen, että yhtiö on solminut sopimuksen Tanskan konevuokrausliiketoimintansa myymisestä Tanskan suurimmalle konevuokrausyritykselle G.S.V. Materieludlejning A/S:lle. Yrityskaupan arvo on noin 33 MEUR ja sen arvioidaan toteutuvan vuoden 2019 alussa. Kaupalla arvioidaan olevan vähäinen vaikutus Ramirent-konsernin taloudelliseen tulokseen.

Tanskan liiketoimintojen osuus Ramirentin liikevaihdosta on ollut noin 5 % ja liikevoitosta noin 2-3 %. Näin ollen sen kontribuutio Ramirentin tulokseen on ollut vähäinen. Ramirent on yrittänyt saada pitkään Tanskan liiketoimintaa kannattavammaksi, mutta toimenpiteiden teho on ollut heikko, eikä liiketoiminto olisi näkemyksemme mukaan pystynyt myöskään nähtävissä olevassa tulevaisuudessa saavuttamaan Ramirentin omia taloudellisia tavoitteita. Kauppahinta (EV/S noin 0,8x, EV/EBIT 7x) on Ramirentin arvostuskertoimiin nähden matalahko, mutta huomioiden toiminnan selvästi heikompi kannattavuus ja vaisuhkot tuloskasvunäkymät, pidämme kauppahintaa perusteltuna. Ramirent on tämän sopimuksen myötä fokusoitunut kannattavimmille ja skaalaltaan suurimmille markkina- ja liiketoiminta-alueille, ja näemme että liiketoiminnoista ainoastaan Venäjän yhteisyritys Fortrent on enää selvästi strategiasta irrallinen osa.

Ramirentin kurssikehitys on jatkunut viime kuukausina heikkona, kun näkymät rakennusmarkkinoiden laskevan suhdannekuvan suhteen ovat vahvistuneet. Samalla Ramirentin osakekurssi on laskenut selvästi Q3-tuloksen yhteydessä päivitetyn tavoitehintamme alle. Tulemme päivittämään ennusteet ja näkemyksemme osakkeesta lähiviikkoina.