Taalerin osakkuusyhtiö Fellow Finance listautuu

Analyytikon kommentti

Taalerin 45,7 %:sesti omistama Fellow Finance kertoi perjantaina tarkempia tietoja listautumisestaan Helsingin pörssin First North -listalle. Fellow Finance pyrkii keräämään listautumisannilla 10 MEUR:n bruttovarat, joilla se pyrkii vauhdittamaan kansainvälistymistä. Lisäksi yhtiön suurin omistaja Taaleri myy omistustaan korkeintaan 10 MEUR:lla. Joukko ankkurisijoittajia on sitoutunut sijoittamaan yhtiöön korkeintaan 45 MEUR:n markkina-arvolla ennen listautumisantia. Uskomme, että tämä 45 MEUR on myös lopullinen listautumishinta.

Olimme aiemmin arvioineet Taalerin osien summa -laskelmassamme Fellow Financen markkina-arvoksi 52 MEUR. Arvio oli mielestämme jo alun alkaen hyvin konservatiivinen ja tämä näkemys on vahvistunut entisestään, kun Fellow Finance on kertonut tarkempia tietoja sen liiketoiminnasta. Tässä suhteessa pidämme Taalerin varsin isoa osakemyyntiä yllättävänä ja samalla negatiivisena asiana Taalerin osakkeenomistajille, sillä yhtiö luopuu merkittävästä osasta omistustaan Fellow Financesta alle sen käyvän arvon. Näemmekin, että annin yhteydessä tehtävällä osakemyynnillä on lievä negatiivinen vaikutus Taalerin osien summaan (aiempi arviomme 12,3 euroa per osake).

Annin jälkeen Taalerin omistus Fellow Financessa on laskelmiemme mukaan noin 18 %. Taaleri tulee arviomme mukaan tekemään listautumisen yhteydessä merkittävän noin 15 MEUR:n ylöskirjauksen Fellow Financen omistukseensa (noin 0,5-0,6 euroa per osake). Tämä tulee käytännössä tuplaamaan Taalerin kuluvan vuoden osakekohtaisen tuloksen. Näkemyksemme mukaan markkina ei ole antanut Taalerin Fellow Financen omistukselle oleellista arvoa johtuen sen matalasta tasearvosta (taseessa hankintahinnalla) ja olemattomasta tulosvaikutuksesta. Odotamme tämän korjaantuvan listautumisen myötä ja näemmekin listautumisen supistavan osakekurssin ja osien summan välistä kuilua. Kesällä julkaisemamme laaja analyysi Taalerista on edelleen ajankohtainen ja luettavissa oheisesta linkistä.