Tallinkin liikenne- ja rahtitiedot marraskuulta näyttävät hiipuvaa kysyntää

Analyytikon kommentti

Tallink julkaisi eilen hieman odotuksiamme heikommat marraskuun matkustaja-, rahti-, ajoneuvoliikennetiedot. Kuukausittain julkaistavassa raportissa yhtiö avaa volyymikehitystään sekä matkustajaliikenteen että rahdin osalta, mutta hinnoittelun kehitystä raportti ei avaa. Liikennedata on ollut jo muutaman kuukauden odotuksia heikompaa ja pidämme liikennetietojen trendiä huolestuttavana suuntana. Emme kuitenkaan tee toistaiseksi muutoksia varovaiseen näkemykseemme osakkeesta.

Yhtiön liikevaihdosta tärkein osa syntyy laivalle suuntaavista matkustajista, kun noin 80 % yhtiön liikevaihdosta vuonna 2017 muodostui joko lipputuloista tai matkustajien tekemistä ostoista laivoilla. Siten matkustajamäärän kehitys on sijoittajien kannalta tärkeä tieto. Marraskuussa tämä matkustajamäärä laski vertailukaudesta -5,5 % kokonaisuudessaan 654 240 matkustajaan. Yhtiön tärkeimmällä Viro-Suomi -reitillä (37 % liikevaihdosta) matkustajamäärät laskivat vuodentakaisesta 3,7 % ja toiseksi tärkeimmällä Suomi-Ruotsi reitillä (36 % liikevaihdosta) jopa 9,5 % viime vuoden marraskuusta. Suomi-Ruotsi -reitin matkustajamäärän pudotuksen tärkein syy oli risteilyalus Silja Serenaden 12 päivän telakointi huollon vuoksi. Viro-Ruotsi -reitillä (12 % liikevaihdosta) matkustajien määrä väheni 7,7 % ja Latvia-Ruotsi välillä se nousi 1,8 % (6 % liikevaihdosta). Rahtimäärät kehittyivät vielä myönteisesti ja nousivat kokonaisuudessaan viime vuoden marraskuusta 1,5 %. Ajoneuvomäärät laskivat 6,5 % viime vuoden marraskuusta seuraten matkustajamäärien laskua.

Tallinkin matkustajamäärän ja ajoneuvomäärien kehitys jäi hieman jo heikentynyttä volyymiä odottaneista ennusteistamme marraskuussa. Lisäksi hidastuva talouskasvu nostaa riskejä rahdin kasvun kestävyyden suhteen. Näin ollen raportti oli hieman odotuksiamme heikompi ja se voi luoda painetta Q4:n ennusteisiimme. Emme kuitenkaan tee muutoksia näkemykseemme osakkeesta toistaiseksi. Kokonaisuutena raportti vahvisti näkemystämme, jonka mukaan Tallinkin markkinatilanne on muuttunut kysynnän ja kilpailutilanteen osalta jossain määrin aiempaa haastavammaksi tämän vuoden puolella ja etenkin viime kuukausien aikana. Yhtiön kannalta positiivinen uutinen on kuitenkin ollut polttoaineen hinnan lasku, joka voi paikata volyymien vaisuhkoa kehitystä lähiaikoina, jos öljyn spot-hinta pysyy nykytasoillaan.