Elvytyshanojen kilinä peittänyt karhujen ärähtelyt alleen

Karhun mellastus kevätauringon lämmittämässä metsässä on hiljennyt. Jotkut jo aavistelevat metsän kuninkaan tyystin poistuneen kuvioista hakemaan parempia kalansaaliita kaukaa pohjoisesta. Samalla osakemarkkinan ja reaalitalouden epäsuhta on kasvanut yhä räikeämmäksi, sillä vaikka talousluvut ovat edelleen lähellä pohjiaan, viime viikolla nähtiin taas vahvaakin indeksitason nousua. Elämme aikaa, jolloin karhuilla on talouskehityksen perusteella kaikki edellytykset ärähtelyilleen, mutta kilinä keskuspankkien ja valtioiden elvytyshanoista on peittänyt karhujen äänet alleen.

Toki pieniä positiivisiakin signaaleja on saatu virusrintamalta ja muutoinkin talousvaikutusten osalta. Bloombergin aamuisen uutisvirran mukaan uusien koronatartuntojen määrä nousi USA:ssa eilen 1,3 %:lla, mikä on alle viime viikon päivittäisen keskiarvon. New Yorkissa uusien koronauhrien määrä laski alle 100:n, ja Long Islandia ollaan hiljalleen avaamassa keskiviikosta lähtien. Italiassa uusien tartuntojen määrä pysyi alle 1000:n jo 11. päivää putkeen ja Espanjassa suunnitellaan jalkapallopelien käynnistämistä ensi kuussa. Yhteiskunnassa ja samalla taloudessa ollaan asteittain palaamassa kohti normaalimpaa arkea.

Lähde: Bloomberg

Toimet talouksien avaamiseksi heijastuvat talouslukuihin, joissa laajalti odotetaan pohjakosketuksen olleen käsillä. Odotukset painettiin maahan Q2:n osalta ja jopa pieniä positiivisia yllätyksiä on sen takia nähty viime viikkoina, mikä on nostanut talouden yllätysindeksejä pohjiltaan. Toki ihmisten vapaampi liikkuminen parantaa myös kaiken avaimena olevaa kulutusnäkymää, mutta talouden poppamiestä, joka parantaisi kaiken kerralla, ei vielä ole ilmaantunut sumun takaa ja todennäköisesti tulee kestämään kauan, ennen kuin BKT on koronakriisiä edeltävällä tasolla. Kriisi taittoi monissa euroalueen jäsenmaissa kasvun ja toisaalta on niitä, joissa BKT ei ole viimeisen 10 vuoden aikana juurikaan kasvanut, ja koronakriisi aloitti uuden alakulon ajan (ks. kuvio).

Keskuspankeistakaan ei poppamiehiksi ole, vaikkakin toimillaan ne ovat tasanneet kuoppaa ja toimivat öljynä talouden rattaille, kun viruspelot aidosti hellittävät. Keskuspankkirahan kilinä on tuonut tukea osakkeille, eikä se myöskään hevillä lopu, sillä EKP:n kesäkuun alun korkokokouksessa odotetaan jälleen ilmoitusta velkakirjaostojen lisäämisestä ja viime viikolla julkaistuissa viime kokouksen pöytäkirjoissa annettiin siitä jo selviä signaaleja. Ostopuolelle kaivataankin lisää käsiä, sillä tarjontapuolella riittää kiirettä valtioiden massiivisten elvytystoimien ansiosta. Bloombergin mukaan pelkästään Saksa, Italia ja Alankomaat kauppaavat 24 miljardilla eurolla velkakirjoja alkavalla viikolla ja lisää on tulossa.