Fed ojentaa kätensä ETF-markkinan alle tänään

USA:n keskuspankki Federal Reserve ojentaa auttavan kätensä USA:n ETF-markkinalle tänään, kertoi New Yorkin Fed eilen tiedotteessaan. Keskuspankki tiedotti ETF-ostoista jo maaliskuussa ja tällä signaloinnilla onnistui rauhoittamaan markkinaa jo ennen ostojen alkamista. Ostot kohdistuvat ensi kädessä USA:n investment grade-luokituksen ETF:iin, mutta niitä tehdään myös riskisemmällä high yield -markkinalla. Keskuspankin uusilla toimilla on valtion takaus, sillä USA:n valtionvarainministeri Steve Mnuchin kertoi maanantaina, että on tehnyt ensimmäisen, 37,5 miljardin dollarin siirron keskuspankkiin ohjelmia varten. Ostoja tehdään Fedin mukaan, kunnes markkinan toiminta palaa lähelle koronakriisiä edeltäviin olosuhteisiin ja nämä säilyttääkseen ostoja jatkettaisiin pienemmällä painolla.

Keskuspankki ei vielä kertonut tarkemmin, mitkä rahastot olisivat ostojen kohteena, mutta markkinoilla spekulatiiviset rahavirrat ovat kohdistuneet Fedin maaliskuun lopun ilmoituksen jälkeen toimialan jättien ETF:iin. Sijoittajien rahavirrat ovat suuntautuneet esimerkiksi Blackrockin iShares Investment Grade ETF:ään, jossa on nähty selvää elpymistä maaliskuun lopun jälkeen.

Lähde: Bloomberg

USA:n keskuspankin alkavat ostot ovat jälleen omiaan lisäämään likviditeettiä markkinalla ja toisaalta jälleen yksi suuri kauhallinen syvemmäs elvytyskuoppaan, johon suuret keskuspankit ovat itsensä kaivaneet. Elvytystä pidetään jo itsestäänselvyytenä, mikä on tukenut myös osakemarkkinaa. Samalla se vääristää riskin hinnoittelua ja tekee rahapolitiikan paluun normaaliksi entistä vaikeammaksi. Seuraavaksi Fedin ostolistalla ovat suorat velkakirjaostot ”lähitulevaisuudessa”, kuten New Yorkin Fedin eilisessä tiedotteessa kerrottiin. Olemme käsitelleet elvytyksen seurauksia laajasti täällä.