Fedin auttava käsi on kannustanut kovaan velanottoon yrityssektorilla
USA:n yrityssektori velkaantuu koronakriisin vuoksi ennätysvauhtia. Velkakirjojen myynnit ovat Bloombergin tilastojen mukaan ylittäneet tämän vuoden osalta jo biljoonan dollarin rajan. Aikaisempina vuosina tämä rajapyykki ylitetään vasta reilusti H2:n puolella ja esimerkiksi viime vuonna myynnit olivat vuoden alusta laskettuna noin puolet nykytahdista. Syinä yrityssektorin velkataakan kasvuun on 1) koronakriisi, jossa yritykset tarvitsevat rahoitusta paikatakseen väheneviä kassavirtojaan ja 2) Fedin lupaus ostaa yrityslainoja 750 miljardilla dollarilla yhtenä elvytystoimena, mikä jo ennen ohjelman aloitusta painoi riskilisiä lainoissa.
Lähde: Bloomberg
Amerikkalaisyritykset olivat velkaantuneita jo ennen kriisiä, sillä viime vuoden lopussa investment grade-luokituksen velkamarkkinan koko oli jo lähes 6 biljoonaa dollaria. Markkinan koko on yli kaksinkertaistunut 10 vuodessa, osin keskuspankkien anteliaan rahapolitiikan myötä, mikä on taannut likviditeettihanojen aukiolon. Varsinainen buumi yrityslainamarkkinalla nähtiin kuitenkin tänä vuonna sen jälkeen, kun USA:n keskuspankki Federal Reserve ilmoitti aloittavansa yrityslainojen ostot. Jo pelkkä ilmoitus onnistui laskemaan investment grade -markkinan riskilisiä (korko suhteessa riskittömään korkoon) kahdessa kuukaudessa lähes 200 korkopistettä. Riskisemmällä high yield -markkinalla meno on ollut vieläkin kovempaa riskilisät ovat laskeneet yli 400 korkopisteellä. Korkeamman profiilin yritykset ovatkin saaneet lainamarkkinalle seuraksi riskisempiä lainaajia, kuten risteily-yhtiöitä ja kasinoja. Fedin lupaus ostaa velkakirjoja kuitenkin tuuppaa riskiä lainanantajien harteilta keskuspankeille, joten velkakirjat ovat tehneet kauppansa.
Lähde: Bloomberg
Vielä keskuspankki ei ole ylettänyt osto-ohjelmaansa yksittäisten yritysten velkakirjoihin, vaikka sekin nykyisissä raameissa on mahdollista. Keskuspankki otti toissaviikolla jälleen askeleen tuntemattomaan ja aloitti ETF-ostonsa. Keskuspankki oli keskiviikkoon mennessä ostanut ETF:iä 1,8 miljardilla dollarilla, joten 750 miljardin potista on käytetty toistaiseksi pieni osa. Vaikuttaa siltä, että jo signaali ostoista riitti rauhoittamaan velkakirjamarkkinaa ja pienensi keskuspankin painetta ostaa yksittäisten yritysten velkakirjoja. Riskin vierittäminen keskuspankin harteille ei kuitenkaan ole kestävää, vaan sen sivutuotteena voi olla entistä tehottomampi talousjärjestelmä ja kituliaampi talouskasvu (laaja teksti keskuspankkien yrityksistä pelastaa maailma on julkaistu täällä).
Palvelualojen elpymisodotuksiin särö
Fedin toimet näyttävät siis purreen markkinan toimivuuden turvaamiseksi, mutta muutoin talouskuva on edelleen heikko USA:ssakin. Uusien työttömyyskorvaushakemusten määrä nousi viime viikolla 2,1 miljoonalla ja koronakriisin aikainen kokonaismäärä hakemuksissa on jo lähes 40 miljoonaa. Jatkuvien hakemusten määrä laski 25 miljoonasta 21 miljoonaan, ja luvut ovat edelleen murskaavan heikkoja. Talousdata otti takapakkia puolestaan euroalueella, jossa palvelualojen tunnelmat synkkenivät entisestään toukokuussa. Muilla aloilla nähtiin pientä piristymistä suhteessa huhtikuuhun, mutta takapakki palvelualojen luottamuksessa jatkui. Yhteen luottamuslukuun ei ole liikaa syytä nojata, mutta se toi pienen särön odotuksiin talouden elpymisestä.