USA:n työttömyysluvut julki tänään: yhdeksän taantumaa yhdessä paketissa

Koronakriisi iskee nyt voimalla maailmantalouden jätteihin, sillä USA:ssa uusia työttömyyskorvaushakemuksia jätettiin edellisviikolla jälleen odotettua suurempi määrä, 3 169 000 kappaletta (luku laski jälleen edellisviikosta). Koronakriisin aikainen hakemuksien määrä nousee jo yli 33 miljoonaan vastaten yli 20 %:n osuutta USA:n koko työvoimasta.

Luvut kertovat paitsi tarinaa työmarkkinan, myös kotitalouksien ahdingosta, sillä työpaikan menettäminen merkitsee samalla isoa lovea amerikkalaiskotitalouksien tuloihin kiinteiden menojen (mm. asuminen, ruoka) pysyessä kuitenkin pitkälti ennallaan. Käytettävissä olevien tulojen lasku heijastuu luonnollisesti myös kulutukseen. Jatkuvien työttömyyskorvaushakemusten, eli niiden, joille työttömyystuki on jo myönnetty, määrä on kasvanut yli 600 % vuodentakaisesta heijastellen Bloombergin laskelmien mukaan BKT:hen jopa 50 %:n laskua kesään mennessä. Muistutamme lisäksi, että kuluttajien ostohalut eivät välttämättä elvy poikkeusolojen ja taloussulkujen loputtuakaan, vaan se voi ottaa oman aikansa lykäten myös kulutuksen elpymistä. Osakemarkkinalla huomio on jo kiinnittynyt pitkälti talouksien avaamiseen ja suhteellisen nopeaan elpymiseen, mutta nykytilanteessa epävarmuus on edelleen korkealla eikä tiedetä, iskeekö viruksen toinen aalto, eli tartuntojen määrän uusi nopea kasvu, yhteiskunnan palatessa kohti normaalimpaa arkea.

Huhtikuussa myrskyn silmässä

Työllisyyden kehitys on merkittävä tekijä kotitalouksien budjettirajoitteiden muodostajana, joten siksi tänään iltapäivällä USA:ssa julkaistavia huhtikuun virallisia työllisyyslukuja odotetaan suurella mielenkiinnolla. Konsensusodotuksissa on raju lasku työpaikkojen määrässä (-22 miljoonaa) ja samalla työttömyysasteen loikka 16 %:iin maaliskuun 4,4 %:sta. Tavallisina aikoina työpaikkojen määrä kasvaa yli 200 000:n tahtia ja finanssikriisissä lasku niissä oli pahimmillaankin 800 000:n paikkeilla kuukaudessa, joten odotukset kertovat, että todella poikkeuksellisesta ajasta on kyse. Niin poikkeuksellisesta, että Bloombergin mukaan negatiivinen vaikutus vastaa kumulatiivista työpaikkojen menetystä USA:n yhdeksässä edellisessä taantumassa. Kun otetaan huomioon, että muutos on tapahtunut vain muutamassa viikossa, hätkähdyttää se voimakkuudellaan.