Vieraileva analyytikko: Ahdistaa

Markkinoiden mieliala jatkoi tummenemistaan, mikä on tietenkin mielenkiintoista koska teknologiasektorin tulokset ovat olleet melko spektaakkelimaisia. Apple ja Amazon löivät liikevaihto-odotukset miljardeilla ja hekumoivat kommenteissaan hyvillä trendeillä - Apple puhui Kiinan myynnin toipumisesta, Amazon kovasta ruokatavarakysynnästä. Tätä aiemmin Facebook oli kehunut mainosmarkkinoiden kestävän yllättävän hyvin ja Qualcomm oli kerskaillut 5G-tilauskannallaan. Mutta markkinat ovat jo sulattaneet maaliskuun ja huhtikuun odotettua paremmat esitykset tekkijäteille ja nyt ahdistaa kesän näkymät.

Trump on jatkanut vihjailujaan siitä, että hänellä on salaista todistusaineistoa, joka näyttää, että koronavirus karkasi laboratoriosta Kiinassa ja näyttää siltä, että hän aikoo jatkaa uhkailujaan rajuilla talouspuolen kostotoimenpiteillä. On hyvin vaikea sanoa mitä tämä reaalimaailmassa tarkoittaa, mutta amerikkalaisten yritysten pakottaminen siirtämään tuotantoaan takaisin USA:han on edelleen pöydällä. Tämä olisi varsinainen pommi, jos se todella tapahtuu. Epävarmuus mahdollisen taloussodan suhteen jatkuu ehkä nyt lähipäivinä.

Texasin uusien infektioiden määrä on kääntynyt taas nousuun ja Georgia raportoi tänään melko shokeeraavan, yli tuhannen tapauksen päiväluvun. Georgia aloitti talouden vapauttamisen vasta viime perjantaina, joten tapausmäärän nousu ei johdu keilahallin ja tatuointiluolien uudesta aktivoimisesta - se vain sattui osumaan samalle viikolle. Amerikassa on nyt 6-10 osavaltion rykelmä, joka näyttää uutta infektiokasvua. On vaikea sanoa, onko se vain yhden huonon viikon sattumaa vai oikea ongelma. Mutta lihanprosessointikeskukset, vankilat ja vanhustenhoitolaitokset ovat muodostaneet Etelä-Dakotan, Nebraskan ja Texasin kaltaisissa paikoissa uusia, satojen ihmisten tautipesäkkeitä, josta virus on lähtenyt leviämään pikkukaupunkeihin Amerikan sydänmaalla.

Samaan aikaan Uusi Seelanti, Australia, Etelä-Korea, Suomi, Tanska, Itävalta, jne. ovat osoittaneet huimaa edistystä epidemian kuriin saamisessa. Amerikan täydellinen liittovaltiotason sääntöjen puute on aiheuttanut sen, että osavaltiot täällä menevät kukin täysin eri suuntiin. Edessä tulee olemaan todella sekava touko-kesäkuu. Itse asun kylässä, jossa on yli 30 kuollutta 26 000 ihmisen taajamassa ja kauppaan ei pääse sisään ilman maskia. Metsäpolut suljettiin viime viikolla. Mutta Etelävaltioissa avataan nyt elokuvateattereita, meikkisalonkeja ja huonekalukauppoja. Nyt kun Teksasin ja Georgian loppuviikon luvut indikoivat jo mahdollista uutta aaltoa, on edessä todella hermoja raastavat päivät osavaltioiden lukujen perkaamisessa ja poliittisessa draamassa.

Analyytikko Tero Kuittinen

--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset: Psykologisesti kiehtova päivä (30.4.2020) Elukan raivo (29.4.2020) Odottelua (28.4.2020) Tyyni ennen myrskyä (24.4.2020) Kissa kuumalla katolla (22.4.2020) Tumma karnevaali (20.4.2020) Kun painovoima pettää (18.4.2020) Tuhon määrä (16.4.2020) Amerikan outo Vappu (15.4.2020) Avaamisen odottelua (14.4.2020) Amerikalla on avautumiskuume (8.4.2020) Raju käänne New Yorkissa (6.4.2020) New Yorkin musta pääsiäinen (5.4.2020) Analyytikkojen minuetti (2.4.2020) Aasian pettymys (1.4.2020) Huipun jälkeen (31.3.2020) Perjantain piina (27.3.2020) Surun prosesstointi (26.3.2020) Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.