Vieraileva analyytikko: Deflaatiopeikko

Markkinat olivat lievässä luisussa kello kahden jälkeen - tällä viikolla mietityttää vähittäiskauppa tavallista enemmän. Tänään nähtiin monella amerikkalaisella kuluttamisen sektorilla jyrkempää hinnanlaskua kuin koskaan ja perjantaina on edessä huhtikuun myyntiluku. Odotusarvo on vain -11,4 %:n lasku, jossa on tuntuva riski negatiiviselle yllätykselle.

Huhtikuun inflaatioluku oli konsensuksen mukainen -0,8 %, mutta numeroa vääristi mitä ilmeisimmin outo asumiskustannusten arvio. Tämän elementin mittaamisessa on ollut jokin ongelma, koska julkaistu +0,2 %:n kasvu huhtikuussa on selvästi väärä. Kaupasta ostetun ruoan hinta nousi hurjan +2,6 %, joka myös tuki inflaatiolukua tavalla, joka tuskin tulee toistumaan kesän aikana. Lihan hinnan nousu on ollut voimakasta hamstraamisen ja tuotantolaitosten sulkemisen vuoksi, mutta kuluttajat mitä todennäköisimmin aloittavat halvimpiin vaihtoehtoihin vaihtamisen hyvinkin nopeasti työttömyyden syventyessä.

Vaatteiden hinnan historiallisen jyrkkä, 4,7 %:n lasku sen sijaan tulee todennäköisesti jatkumaan pitkään. Amerikan isot kauppaketjut JC Penneystä Nordstromiin ovat alkaneet luhistua. Nurin menevät vaatekaupat likvidoivat varastojaan ja eloon jäämisestä taistelevat taas ovat aloittaneet syvät alennusmyynnit, koska kuluttajia ei kiinnosta vaatteiden osto kriisin keskellä. Moni siirtyy nyt Amazonin asiakkaaksi vaatteidenkin osalta - ja hinnat siellä ovat todella matalia. Hyvätasoiset merkkifarkut (mm. Levi’s) ovat nyt $20 ja Zoomiin sopivat siistit kauluspaidat (Kenneth Cole) maksavat vain $14. Amazon selvästikin aikoo tappaa ison osan vaatekaupoista kriisin aikana ja ottaa sektorin haltuunsa.

Lähikuukausina asumiskustannukset tulevat sukeltamaan. Airbnb-vuokraisännät ovat aloittaneet kämppien siirtämisen vuokralle, koska turismi on haihtunut. Asuntojen myyntivolyymin jyrkkä lasku pakottaa myös myytävistä asunnoista ison osan vuokramarkkinoille. New Yorkin kaltaisista isoista kaupungeista on jo alkanut perheiden pako - Connecticutissa asuntojen myyntiä on alkanut tukea Manhattanilta virtaavat ihmiset, jotka etsivät alle miljoonan dollarin taloja pelätessään kaupunkielämän muuttuvan pysyvästi kolkommaksi. $800.000 on summa, joka riittää Harlemin vähemmän muodikkaalla alueella studioasuntoon - mutta tunnin päässä New Yorkista neljän makuuhuoneen taloon. New Yorkissa ovat ravintolat ja trendikkäät putiikit alkaneet jo sulkeutua pysyvästi. Kaupunkielämän glamour rapautuu metrosysteemin viruspelkoon ja kauppakatujen autioitumiseen. Tällä hetkellä Manhattan suunnittele katujen sulkemista ravintoloiden terassien laajentamiseksi, jotta sektorilla voitaisiin pelastaa edes 25 % yrittäjistä. Se miten tämä toimii 35 asteen kosteassa helleaallossa jää nähtäväksi.

Markkinoita ovat lohduttaneet elektroniikan kovat kasvuluvut - televisioiden, läppärien, mikrofonien ja tietokonenäyttöjen myynti on ollut jopa yli 60 % nousussa ihmisten rakentaessa kotityönurkkiaan ja panostaessa kotiviihteeseen. Osakkeet kuten Nvidia ovat palanneet kaikkien aikojen huipulle. Tämän piikin jatkuminen toukokuuta pidemmälle on erittäin epätodennäköistä.

Amerikka on nyt joutumassa hinnanlaskukurimukseen - yleinen keskustelunaihe täällä on spekulaatio siitä, kuinka paljon autojen ja kodinkoneiden hinnat tulevat laskemaan kesän mittaan. Autoteollisuus ajoi tiiliseinään satanen lasissa. Moni perhe tottui vaihtamaan pari vuotta vanhaan malliin noin kolmen vuoden välein ja liisattujen autojen määrä on räjähtänyt 12 vuoden nousukauden mittaan. Kaksi vuotta vanhan auton on saanut ilman käteismaksua, jopa 600 pisteen luottoluokituksella. Nyt tämä kevyesti käytettyjen autojen armada tulee tärvelemään uusien autojen myynnin vuosiksi eteenpäin kysynnän laskiessa jyrkästi.

Perjantaina julkistettava huhtikuun vähittäiskauppamyynti tulee olemaan hyvin tarkkaan syynätty luku, nyt kun deflaatiokeskustelu on pyörähtänyt käyntiin.

Analyytikko Tero Kuittinen

--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset: Markkinat jyräävät eteenpäin (8.5.2020) Spekulatiivinen kiihko (7.5.2020) Uhmakasta nousua (5.5.2020) Ahdistaa (1.5.2020) Psykologisesti kiehtova päivä (30.4.2020) Elukan raivo (29.4.2020) Odottelua (28.4.2020) Tyyni ennen myrskyä (24.4.2020) Kissa kuumalla katolla (22.4.2020) Tumma karnevaali (20.4.2020) Kun painovoima pettää (18.4.2020) Tuhon määrä (16.4.2020) Amerikan outo Vappu (15.4.2020) Avaamisen odottelua (14.4.2020) Amerikalla on avautumiskuume (8.4.2020) Raju käänne New Yorkissa (6.4.2020) New Yorkin musta pääsiäinen (5.4.2020) Analyytikkojen minuetti (2.4.2020) Aasian pettymys (1.4.2020) Huipun jälkeen (31.3.2020) Perjantain piina (27.3.2020) Surun prosesstointi (26.3.2020) Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.