Vieraileva analyytikko: Huikeaa optimismia

Kolme myyttisen tärkeää osaketta kertoo kukin omalla tavallaan Amerikan osakemarkkinoiden huimasta tulevaisuudenuskosta. Torstaina sijoittajat taas ohittivat talousluvun, joka petti konsensusodotukset – viikoittainen työttömyystukihakemusten määrä oli 2,4 miljoonaa, vain 300.000 matalampi kuin edellisellä viikolla. Monen jenkkisijoittajan suosikkeja ovat nyt Best Buy, Disney ja Starbucks, joiden rajua toipumista maaliskuun pohjilta seurataan television talousohjelmissa päivittäin. Mutta mitä ne kertovat sijoittajien odotuksista?

Best Buyn pomppu on siinä mielessä ymmärrettävää, että ketju on todella hyötynyt sekä karanteenista että Amazonin dramaattisesti pidentyneistä toimitusajoista. Ihmiset ovat ostaneet kiivaaseen tahtiin tietokoneita, mikrofoneja, televisioita, jatkojohtoja ja muita kotitoimiston rakentamiseen liittyviä elementtejä. Ja he ovat ostaneet niitä Best Buysta, koska Amazonin 24 tunnin toimitusajat venähtivät jo maaliskuussa yhtäkkiä kahteen, kolmeen tai jopa neljään viikkoon. Best Buylla on kauppa melkein joka ostoskeskuksessa - ja sekä paikalliset kotitoimitukset että parkkipaikalta hakeminen toimii sulavasti.

Mutta osakkeen ampuessa takaisin yli $80:n tason, herää kysymys siitä, mikä on Best Buyn seuraava vaihe. Amazon on palkannut satoja tuhansia uusia työntekijöitä saadakseen toimitusajat taas päivän tasolle. Bezos on osoittanut, että hän ei välitä voittomarginaaleista - haastajien tuhoaminen on hänelle isompi prioriteetti. Ja Best Buy on nyt haastaja. Epäilemättä Amazonin mahdollisesti kaavailema Targetin osto liittyy Best Buyn menestykseen online/offline-hybridikauppana.

Kotitoimistojen rakentaminen on kertaluontoista - ne jotka ovat pitäneet työpaikkansa, ovat tässä vaiheessa tehneet tarvittavat elektroniikkaostot. Työttömyyden massiivinen hyöky jatkaa kasvamistaan - on vaikea nähdä miten televisioiden ja tietokoneiden myynti voisi kestää yli kesän. Miksi sijoittajat kokevat Best Buyn ensi talven näkymät näin positiivisiksi?

Toinen arvoitus on Disney, joka tietenkin on ollut edellisten lamojen suhteellinen turvasatama. Mutta tällä kertaa edessä on tilanne, joka haavoittaa Disneytä erityisen syvästi. Huvipuistojen monimutkaiset ja poliittisesti tulenarat turvatoimet ovat nyt jo suututtaneet puolet amerikkalaisista. Disney kun vaatii maskien käyttöä ja mittaa vierailijoiden lämpötiloja. Disneyn massiivinen elokuvatuotanto on riippuvaisempi isoista teattereista kuin mikään muu studio. Marvelin ja Tähtien Sota -sarjan leffat maksavat kukin yli $200 miljoonaa ja tarvitsevat valtavat, maailmanlaajuiset lanseeraukset teatteriketjuissa tehdäkseen odotettua tulosta.

Mutta teattereiden paluu vanhaan menoon tuntuu melko epävarmalta. Melkein mikä tahansa muu studio taipuu striimauspalveluiden käyttöön paremmin kuin Disney; ja melkein mikä tahansa muu kulutustuotebrändi on vähemmän riippuvainen massiivisista huvipuistoista ja risteilyaluksista kuin Disney. Miksi Disney koetaan näin vahvaksi turvasatamaksi?

Starbucks on myös iso arvoitus. Sen myymälät ovat onnistuneet nousemaan yli 60 %:n tasolle vuotta aiemmasta liikevaihdosta avauduttuaan nouto-ostoille pitkän tauon jälkeen. Mutta miksi sijoittajat lukevat tämän merkitsevän sitä, että 100%:n toipuminen pilkottaa horisontissa? Starbucksin koko elämys lepää sen olohuoneidentiteetin varassa. Se on paikka, jossa ihmiset maleksivat ja tapaavat toisia ihmisiä tiiviisti pakatuissa tiloissa. Ajatus siitä, että amerikkalaiset jatkaisivat viiden taalan teen ostamista uloskannettavana työttömyyden noustessa yli 25 %:n tuntuu absurdilta.

Nämä kolme glamour-osaketta näyttävät heijastavan kaipuuta paluuseen vanhaan elämäntyyliin. Niiden nousu takaisin lähelle vuosien huipputasoja indikoi uskoa siihen, että työttömyyden odotetaan nyt hälvenevän nopeasti ja jättämättä jälkiä kulutuskäyttäytymiseen. Tämä on todella radikaalia optimismia.

Analyytikko Tero Kuittinen

--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset: Keskuspankin tykki puhui (18.5.2020) Vähittäismyyntipainajainen (15.5.2020) Sota vähittäiskaupasta (13.5.2020) Deflaatiopeikko (12.5.2020) Markkinat jyräävät eteenpäin (8.5.2020) Spekulatiivinen kiihko (7.5.2020) Uhmakasta nousua (5.5.2020) Ahdistaa (1.5.2020) Psykologisesti kiehtova päivä (30.4.2020) Elukan raivo (29.4.2020) Odottelua (28.4.2020) Tyyni ennen myrskyä (24.4.2020) Kissa kuumalla katolla (22.4.2020) Tumma karnevaali (20.4.2020) Kun painovoima pettää (18.4.2020) Tuhon määrä (16.4.2020) Amerikan outo Vappu (15.4.2020) Avaamisen odottelua (14.4.2020) Amerikalla on avautumiskuume (8.4.2020) Raju käänne New Yorkissa (6.4.2020) New Yorkin musta pääsiäinen (5.4.2020) Analyytikkojen minuetti (2.4.2020) Aasian pettymys (1.4.2020) Huipun jälkeen (31.3.2020) Perjantain piina (27.3.2020) Surun prosesstointi (26.3.2020) Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.