Betolar Oyj: Tanskan johtava betonivalmistaja IBF toimittaa ensimmäiset Geoprime-viemäriputket kohteeseen

Lehdistötiedote

Tanskan johtava betonivalmistaja IBF toimittaa ensimmäiset Geoprime\®\-viemäriputket kohteeseen

Tanskan johtava betonivalmistaja IBF on onnistunut pienentämään betoniputkien hiilidioksidipäästöjä yli 50prosenttia suomalaisen Betolar-yhtiön Geoprime®-innovaation avulla. Aarhus Vand on perinteiset betoniputket suoraan korvaavien ilmastoystävällisten putkien ensimmäinen asiakas.

Tanskalainen betonivalmistaja IBF A/S tuo Tanskan markkinoille rakentajille ja urakoitsijoille ilmastoystävällisen innovaation, joka perustuu Betolarin Geoprime ratkaisuun: betoniputket, jotka on valmistettu kokonaan ilman sementtiä. Näiden putkien hiilijalanjälki on yli puolet pienempi kuin tavallisten betoniputkien. Tulos on saavutettu vahvuudesta, mitoista ja kulutuskestävyydestä tinkimättä eikä putkista myöskään vuoda haitallisia aineita.

Sementittömien betoniputkien ensimmäinen asiakas on Aarhus Vand A/S, joka hoitaa 350000 yksityis- ja yritysasiakkaan vesi- ja jätevesihuollon Aarhusin alueella.

Sementin sideaineena korvaava Geoprime-ratkaisu tulee suomalaiselta Betolarilta[1]ja se perustuu terästuotannon sivutuotteena syntyvään masuunikuonaan. Näin tuote on vastaus myös suurempaan kiertotalouden globaaliin trendiin.

"Yleisenä haasteena on vähentää rakentamisen hiilidioksidipäästöjä, sillä rakentamisessa käytetään monia suuria dieselkäyttöisiä koneita ja betonia, joilla on suuri hiilijalanjälki. IBF:n sementittömät betoniputket ovat uutuus, joka tukee hiilijalanjälkemme pienentämistä, ja myös Aarhus Vand on tässä mukana. Tämä on erittäin tervetullut asia", Aarhus Vandin projektipäällikkö Morten Østergaard Nielsen kertoo.

"IBF on Tanskan betonin valmistuksen ja jakelun markkinajohtaja, joka toimii useilla eri sovellusalueilla. Olemme erittäin iloisia, että pääsemme tekemään IBF:n kanssa yhteistyötä Tanskan markkinoilla. IBF on osoittanut olevansa todellinen edelläkävijä vähähiilisten ratkaisujen tuomisessa Tanskan markkinoille, ja yritys on integroinut sen täysin strategiaansa", Betolar Oyj:n EMEA-alueen johtaja Janne Rauramo kertoo.

"Yhteistyömme Betolarin kanssa on toiminut erittäin hyvin, ja Geoprimen käyttöönotto tuotannossamme on niin helppoa, koska meidän ei ole tarvinnut tehdä tuotantoomme mitään muutoksia. Meille ja asiakkaillemme on ollut todellinen yllätys, miten helppoa tämä on", sanoo Jesper K. K. Bang, IBF A/S:n osastonjohtaja.

Sementin tuotanto tuottaa hiilidioksidipäästöjä

Sementti on perinteisesti ollut korvaamaton ainesosa betonissa, jossa se toimii hiekan, kiven ja veden seoksessa sideaineena. Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n mukaan[2]sementtiteollisuuden osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on noin 7%.

Projektin omistavan Aarhus Vandin kannalta sementittömät betoniputket sopivat täysin vesilaitoksen tavoitteeseen toimia YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitteen mukaisesti, joissa ilmasto- ja ympäristötoimet ovat tärkeimpiä. Aarhus Vand toimii muun muassa kunnallisviemäröityjen alueiden ilmastosuojelussa. Näillä alueilla hule- ja jätevesi kulkevat tällä hetkellä samoissa putkissa, mutta tulevaisuudessa ne on erotettava eri putkiin. Tämä estää rankkasateilla hule- ja jätevesien seoksen ylivuodot luontoon. Ilmastonsuojelu edellyttää uusien betoniputkien asentamista maan alle.

"Strategiamme mukaisesti ohjaamme hiilijalanjäljen pienentämiseksi joissakin paikoissa hulevettä maan pinnalla maanalaisten putkien sijaan. Monissa paikoissa meidän on kuitenkin asennettava uusia putkia maan alle, ja sementittömien betoniputkien hanke osoittaa, että voimme saavuttaa tuntuvia ja merkittäviä hiilidioksidivähennyksiä", Nielsen kertoo.

Yli 50prosenttia vähemmän hiilidioksidia

Sementittömälle betonille ei ole vielä EU-normia, mutta riippumattomien testauslaitosten avulla IBF on hankkinut etuajassa dokumentaation betoniputkien tarvittavista vaatimuksista. Näin ollen Aarhus Vand pystyi nopeasti päättämään hankkeen aloittamisesta.

IBF:n osastopäällikön Jesper K. K. Bangin mukaan sementittömistä putkista syntyy yli 50prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin sementtiä sisältävistä betoniputkista.

"On mahtavaa, että Aarhus Vand päätti ryhtyä uranuurtajaksi tällä hankkeella. Olemme panostaneet resursseja sementittömien betoniputkien kehittämiseen. Olemme niistä erittäin ylpeitä ja uskomme niihin todella. Toistaiseksi putket ovat hieman tavallisia betoniputkia kalliimpia, mutta kysynnän kasvaessa odotamme hinnan tulevan kilpailukykyiseksi", Bang sanoo.

[image]

(Kuva: IBF)

Keltainen sävy paljastaa eron

IBF:n kannalta sementittömät betoniputket eivät aiheuta merkittäviä muutoksia putkien valmistukseen, ja pintapuolisesti niitä tuskin erottaa tavallisesta betoniputkesta. Ilmastoystävällinen muutos ei ole kuitenkaan täysin näkymätön, sillä putket ovat hieman kellertäviä ja niihin on painettu teksti "IBF Eco2", eli betonivalmistajan nimi tuotesarjalle, joka vähentää hiilidioksidipäästöjä vähintään 50 prosenttia.

Edes urakoitsija Arkil A/S:llä, joka on asentanut halkaisijaltaan Ø500 ja Ø600 putket maahan Lykkesholms Allélla, mikään ei ole muuttunut verrattuna perinteisten betoniputkien kanssa työskentelyyn. Arkilin rakennuspäällikkö Flemming Holm on itse myötävaikuttanut aktiivisesti projektin käynnistämiseen, ja hänen mielestään on suuri etu, että rakennustyö voidaan tehdä ilmastoystävällisemmin ilman työprosessien muuttamisen tarvetta.

"Väriä lukuun ottamatta sementittömien betoniputkien varastoinnissa ja asentamisessa ei ole mitään eroa. Ne eivät edellytä lisäkoulutusta tai -ohjeistusta, joten kyse on oikeastaan vain niiden asentamisesta maan alle", Flemming Holm kertoo.

Lisätietoja:

Joanna Viileinen, markkinointi-ja viestintäjohtaja, Betolar Oyj, [email protected],puh. 040538 3366

Tietoa Betolarista

Betolar Oyj on suomalainen materiaaliteknologiayritys, joka tarjoaa kestävän ja vähähiilisen betonin tuotannon Geoprime®-ratkaisulla. Ratkaisulla muunnetaan useita aiemmin käyttämättömiä, teollisuuden massiivisia sivuvirtoja sementin korvikkeeksi.

Betolarin tekoälyä hyödyntävä innovaatio voi vähentää huomattavasti hiilidioksidipäästöjä perinteiseen, sementin käyttöön perustuvaan betonin valmistukseen verrattuna optimoimalla jo olemassa olevia valmistusprosesseja. Betolarin missiona on mahdollistaa globaalisti eri toimialojen vihreän siirtymän, erityisesti rakennus-, prosessi-, ja energiateollisuudessa tarjoamalla ratkaisuja ainutlaatuisen materiaaliteknologiansa hyödyntämiseen.

Betolar on listattu Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle. Lisätietoa (http://www.betolar.com/)www.betolar.com

Tietoa IBF:stä

Perheomisteinen IBF on yksi Tanskan johtavista betonituotteiden valmistajista. Yritys on toiminut vuodesta 1960 alkaen ja valmistaa, kehittää ja myy pihakiveyksiä, tiiliä, kattotiiliä, sadevesiputkia ja kaivoja, betonisia valmistuotteita ja räätälöityjä ratkaisuja.

[1] https://www.betolar.com/home

[2] https://www.iea.org/news/cement-technology-roadmap-plots-path-to-cutting-co2-emissions-24-by-2050