Konecranes Oyj: Konecranesin luotsaamalle kansainväliselle OPTIMUM-tutkimushankkeelle ITEAn huippuosaamispalkinto älytehdaskehityksen edistysaskelista

Lehdistötiedote

Vuonna 2017 alkaneessa OPTIMUM ITEA -tutkimushankkeessa tähdättiin tulevaisuuden älykkäiden tehtaiden tehokkuuden, tietoturvan ja käytettävyyden parantamiseen. Konecranesin Demag Cranes & Componentsin johtamaan hankkeeseen osallistui 17 kumppania kuudesta eri maasta.

OPTIMUM edistää sisätilapaikannukseen perustuvia älykkäiden tehtaiden sovelluksia, hajautettua ohjausta (DCP), mallinnuksen ja simuloinnin 3D-suunnittelua, koneiden keskinäistä ja koneiden ja ihmisten välistä reaaliaikaista viestintää sekä uraauurtavia avustavia toimintoja.

OPTIMUM-hankkeessa kehitetyt innovatiiviset toiminnot luovat mahdollisuuksia kustannustehokkaille ja käteville avustaville toiminnoille, jotka mullistavat tehdasprosessien tehokkuuden.

Hankekonsortio on ottanut käyttöön ja validoinut lukuisia teknisiä tuloksia 15 kohteessa neljässä eri maassa. Nostureihin, robotteihin ja itseohjautuviin ajoneuvoihin lisättiin uusia avustavia toimintoja, kuten koneiden käskeminen käyttäjän luokse tai johonkin tiettyyn paikkaan ja käsky seurata toista konetta. Tällaiset toiminnot voivat nopeuttaa kokoonpanoaikoja puoliautonomisissa prosesseissa, mikä tukee resurssien tehokkaampaa käyttöä.

OPTIMUM on saavuttanut menestystä myös standardoinnin saralla. Hankkeeseen kuuluvat kumppanit edistivät globaalin yhtenäisen Open Platform Communications Unified Architecture (OPC UA) -määrittelyn kehittämistä nostureille ja nostimille. Määrittely arvioitiin osana hanketta.

"Hankkeen tulokset ylittivät omat odotuksemme reilusti. Tuloksiin sisältyy kahdeksan patentti-ideaa, joista kolmelle on jo hyväksytty kansalliset patentit. Hankkeen myötä syntyi yhteensä 12 uutta kokopäiväistä työpaikkaa, ja mukana olleet kumppanit saivat valmiiksi 43 tutkimusjulkaisua. Ennen kaikkea olemme kuitenkin löytäneet uusia tapoja parantaa aiheeseen liittyvien teollisuudenalojen kilpailukykyä entisestään", kertoo Konecranes-konserniin kuuluvan Demagin hankepäällikkö Anja Fischer.

Teknologiajohtajuus on keskeistä Konecranesin toiminnalle. Se mahdollistaa ratkaisujen kehittämisen alati muuttuvaan asiakaskysyntään ja tukee myönteistä vaikutustamme yhteiskunnassa. Innovaatiomme luovat asiakkaille lisäarvoa sekä auttavat tekemään materiaalivirroista kestävämpiä, tehokkaampia ja turvallisempia. Kehitystyötä tehdään itsenäisesti, startup-yrityskumppanien kanssa ja esimerkiksi OPTIMUM-hankkeen kaltaisissa projekteissa.

Lisätietoja:

Anja Fischer, hankepäällikkö, Demag Cranes & Components, Konecranes

Sähköposti: anja.fisc[email protected] puhelin: +49 0172 2744646

Lisätietoja sijoittajille ja analyytikoille:

Kiira Fröberg, sijoittajasuhdejohtaja, Konecranes

Sähköposti: kiira.fr[email protected] puhelin: +358 20 427 2050

Tämä lehdistötiedote on julkaistu sivustollamme osoitteessa konecranes.com

Tietoja ITEAsta
ITEA on Eurekan ohjelmistoinnovointiin keskittyvä TKI-klusteri. Sen avulla suurteollisuuden edustajista, PK- ja startup-yrityksistä, akateemisen maailman edustajista, tutkimuskeskuksista ja asiakasorganisaatioista koostuva suuri kansainvälinen yhteisö voi tehdä yhteistyötä rahoitetuissa projekteissa, joissa uraauurtavien ideoiden pohjalta luodaan uusia yrityksiä, työpaikkoja, talouskasvua ja hyötyjä koko yhteiskunnalle. Teollisuusvetoinen ITEA luo monia erilaisia digitalisoinnin tukemia liiketoimintamahdollisuuksia, joita ovat esimerkiksi älykäs liikkuvuus, terveydenhoito, älykaupungit, älykäs energia, valmistus, tekninen suunnittelu sekä turvallisuus ja tietoturva.

Tietoa Konecranesista
Konecranes on yksi maailman johtavista nostolaitevalmistajista, ja sen asiakkaina on muun muassa koneenrakennus- ja prosessiteollisuuden yrityksiä, telakoita, satamia ja terminaaleja. Konecranes toimittaa asiakkailleen toimintaa tehostavia nostoratkaisuja ja huoltopalveluita kaikille nosturimerkeille. Vuonna 2021 Konecranes-konsernin liikevaihto oli yhteensä 3,2 miljardia euroa. Konsernilla on noin 16 600 työntekijää noin 50 maassa. Konecranesin osakkeet on noteerattu Nasdaq Helsingissä (osakkeen tunnus: KCR).