Stora Enso Oyj: Stora Enso on allekirjoittanut sopimuksen Maxaun paperitehtaan myymisestä Schwarz Produktionille

Lehdistötiedote

Stora Enso on allekirjoittanut sopimuksen yhtiön Saksassa sijaitsevan Maxaun paperitehtaan ja siihen liittyvän omaisuuden myymisestä Schwarz Produktionille. Yhtiö on osa Schwarz-konsernia, joka on yksi maailman johtavista päivittäistavarayhtiöistä. Kaupan yritysarvo on noin 210 miljoonaa euroa. Kauppa on tarkoitus saada päätökseen viimeistään vuoden 2023 alussa, kun kilpailuviranomaisten hyväksyntä on saatu.

Maxaun tehtaan myynti on osa aikaisemmin ilmoitettua suunnitelmaa myydä neljä Stora Enson viidestä paperitehtaasta. Stora Enso keskittyy strategiansa mukaisesti uusiutuvien tuotteiden pitkän aikavälin kasvupotentiaaliin pakkauksissa, rakennusratkaisuissa ja biomateriaali-innovaatioissa.

"Olemme erittäin tyytyväisiä tähän sopimukseen, sillä se täyttää tavoitteemme tarjota Maxaun tehtaalle ja siellä työskenteleville ihmisille vastuullinen ja pitkäaikainen tulevaisuus. Jatkamme myyntiprosessia vielä kolmen muun - Nymöllan, Hylten ja Anjalan - paperitehtaan osalta," sanoo Seppo Parvi, Stora Enson talousjohtaja ja Paper-divisioonan johtaja.

Schwarz Produktionin on tarkoitus siirtyä Maxaun tehtaan omistajaksi vuoden 2023 alussa. Schwarzin suunnitelmana on jatkaa paperintuotantoa tehtaalla. Maxaun tehdasorganisaatioon kuuluvat 440 työntekijää siirtyvät Schwarzille yrityskaupan osana. Stora Enso jatkaa toimintaa Maxaun tehtaalla ja valmistaa päällystämätöntä kiillotettua aikakauslehtipaperia (SC) asiakkailleen siihen asti, kunnes yrityskauppa on lopullinen.

Tehtaan myynti vähentää Stora Enson vuotuista SC-paperikapasiteettia 530 000 tonnilla. Vuoden 2021 lukujen perusteella myynnin odotetaan vähentävän Stora Enson vuotuista liikevaihtoa noin 250 miljoonaa euroa.  Stora Enso kirjaa vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä IFRS-liikevoittoonsa noin 50 miljoonan euron kertaluonteisen myyntivoiton vertailukelpoisuuteen vaikuttavana eränä riippuen tarkennuksista kaupantekopäivänä.

Myyntiprosessi jatkuu Nymöllan, Hylten ja Anjalan paperitehtaiden osalta ilman sitovaa määräaikaa. Prosessilla ei ole välitöntä vaikutusta Stora Enson paperitehtaiden toimintaan, ja ne jatkavat asiakkaidensa palvelemista. Langerbruggen tehtaalla on käynnissä kannattavuusselvitys toisen paperilinjan mahdollisesta muuntamisesta aaltopahvin pintakartongin valmistukseen. Stora Enso jatkaa Langerbruggen asiakkaiden palvelemista vähintään vuoden 2024 loppuun asti.

Stora Ensolla on tällä hetkellä viisi paperitehdasta. Paper-divisioona työllistää noin 2 300 henkilöä. Vuonna 2021 Paper-divisioonan liikevaihto oli 1 703 miljoonaa euroa.

BofA Securities toimi Stora Enson taloudellisena neuvonantajana tässä yrityskaupassa.

Schwarz Produktion

Schwarz Produktion on Schwarz Groupin tuotantoyhtiöiden kattobrändi. Schwarz Produktionin yrityksissä työskentelee yhteensä yli 4 500 työntekijää, jotka tuottavat korkealaatuisia elintarvikkeita sekä kestäviä pakkauksia ja materiaaleja Lidlille ja Kauflandille. Kivennäisvesien ja virvoitusjuomien lisäksi Schwarz Produktion -yhtiöt tuottavat myös suklaata, kuivattuja hedelmiä, leivonnaisia, kahvia ja jäätelöä. Lisäksi kolme muovi- ja kierrätyslaitosta ovat keskeinen osa PET-materiaalien kierrätystä. Lisätietoja Schwarz Groupista: gruppe.schwarz/en.

Viimeaikaisia tiedotteita koskien Stora Enson paperitehtaita:

29.3.2022: Stora Enso suunnittelee neljän paperitehtaan myymistä keskittyäkseen strategisiin kasvualueisiin (https://www.storaenso.com/fi-fi/newsroom/regulatory-and-investor-releases/2022/3/stora-enso-suunnittelee-neljan-paperitehtaansa-myymista-keskittyakseen-strategisiin-kasvualueisiinsa)

7.6.2022: Stora Enso  (https://www.storaenso.com/fi-fi/newsroom/regulatory-and-investor-releases/2022/6/stora-enso-arvioi-tuotantosuunnan-muutosta-langerbruggessa-mahdollistaakseen-kasvua-kierratyspohjaisissa-pakkausmateriaaleissa)arvioi  (https://www.storaenso.com/fi-fi/newsroom/regulatory-and-investor-releases/2022/6/stora-enso-arvioi-tuotantosuunnan-muutosta-langerbruggessa-mahdollistaakseen-kasvua-kierratyspohjaisissa-pakkausmateriaaleissa)tuotantosuunnan muutosta Langerbruggessa mahdollistaakseen kasvua kierrätyspohjaisissa pakkausmateriaaleissa (https://www.storaenso.com/fi-fi/newsroom/regulatory-and-investor-releases/2022/6/stora-enso-arvioi-tuotantosuunnan-muutosta-langerbruggessa-mahdollistaakseen-kasvua-kierratyspohjaisissa-pakkausmateriaaleissa)

Lisätietoja medialle:

Satu Härkönen

viestintäjohtaja, Suomen mediasuhteet

puh. 040 832 7458

Sijoittajatiedustelut:

Anna-Lena Åström

sijoittajasuhdejohtaja

puh. +46 70 2107691

Stora Enso on pakkaus-, biomateriaali-, puutuote- ja paperiteollisuuden uusiutuvien tuotteiden maailmanlaajuinen toimittaja osana biotaloutta. Lisäksi Stora Enso on yksi maailman suurimmista yksityisistä metsänomistajista. Uskomme, että kaikki, mikä tänään valmistetaan uusiutumattomista materiaaleista, voidaan huomenna valmistaa puusta. Stora Enso työllistää noin 22 000 henkilöä. Vuonna 2021 Stora Enson liikevaihto oli 10,2 miljardia euroa. Stora Enson osakkeet noteerataan Nasdaq Helsingissä (STEAV, STERV) ja Nasdaq Tukholmassa (STE A, STE R). Lisäksi Stora Enson ADR-todistuksilla (SEOAY) käydään kauppaa Yhdysvalloissa. storaenso.com

STORA ENSO OYJ